AKTUELNO

O aktuelnim dešavanjima u zemlji i Svetu razgovarali su Milan Jovanović, koordinator mreže Antidot i profesor Zoran Dragišić sa fakulteta bezbednosti.

Teme koje su obeležile godinu su Rusija i Amerika, sankcije, Sirija, Iran, Severna Koreja, Tramp, Bregzit, kao i terorizam.

- Jutros je predsednik Tramp imao uobičajenu konferenciju za novinare, koju ima subotom, i rekao je da je voljan i da je spreman da telefonski razgovara sa predsednikom Severne Koreje, što je zanimljiv pomak, pogotovo što je samo sat vremena pre toga Džo Bajden, potpredsedni SAD-a rekao da Amerika nikad nije bila bliža nuklearnom ratu sa Severnom Korejom. Tramp je imao svoju dalju koreografiju u vezi sa knjigom "Vatra i bes". Tramp je morao da potvrdi ono što je rekao na tviteru, to da je izuzetno pametan, da je genijalan, a sada je dao i dopunski podatak, kako je bio u vrlo kvalitetnom koledžu, i da je bio vrlo dobar student - rekao je Milan Jovanović.

Foto: Printscreen Youtube

- Ta knjiga pokazuje prve mesece konfigurisanja Bele kuće, koje su zabrinjavajuće, nikad do sada se nije čulo da je šef Stejt Dipartmenta rekao za predsednika Amerike da je moron - ističe Jovanović.

Jovanović je dodao da je zanimljivo šta je Tramp rekao za razgovor Severne i Južne Koreje, oko Olimpijade, a rekao je da se i taj razgovor odvija uz njegov blagoslov, što je jedna od nediplomatskih njegovih izjava, ali na to je, kao redovan tviteraš navikao i stranu i domaću javnost.

- Vrlo je to interesantno. Meni se čini da se Svet uneozbiljio, da postaje neozbiljan. Pre nekoliko godina u jednom crtanom filmu bila je šala, u kojoj su projektovali budućnost Amerike, među tim stvarima bilo je i to da je Tramp izabran za predsednika. Ja ne znam da li mi živimo nekakvu crnu utopiju, ali ne treba zaboraviti da su SAD najveća svetska sila. Siguran sam da nije tačno sve što piše u toj knjizi. Amerika je tako ustrojena da ne može jedan čovek da izazove katastrofu - rekao je profesor Zoran Dragišić.

Foto: Printscreen Youtube

Dragišić je rekao da se sve sprema da Tramp ne dobije drugi mandat, i da je sve što se dešava pokušaj da se Tramp oslabi.

- Imajući u vidu da je Severna Koreja država koja se dugo nalazi izvan normalnog sveta, koja je dugo zatvorena, i u takvom stanju se dešavaju razne devijacije, treba imati u vidu kako je Kim došao na vlast. Ne bih se usudio da procenim ko je koliko uračunljiv - rekao je Dragišić.

Jovanović je rekao da ćemo na početku 2018. godine imati dve paralelne priče, jedna je ona koja se dešava u Americi, a i da je sa druge strane velika priča to šta će se dešavati u Rusiji, tamo su izbori.

- Za 28. juni su zakazane demonstracije protiv predsednika Putina - ističe Jovanović.

Dragišić je rekao da Putin nije izborima ni došao na vlast, a da tako neće ni otići. On je rekao da će se odnosi između Putina i Erdogana vrlo brzo pokazati, da misli da Erdogan vrlo vešto igra.

- Evo vidimo ovaj susret sa Makronom, gde predsednik pravi jedan veliki obrt u odnosu sa Turskom.

Jovanović je pozitivno prokomentarisao to što se predsednik Vučić i juče čuo sa Makronom.

O tome da se bliže izbori u Beogradu Dragišić je rekao da je još uvek rano, i da se zbog toga o njima manje zna.

- Sada opozicija pravi veliku buku o izborima. Tek kada se izbori raspišu moći ćemo da vidimo u koliko kolona će ići opozicija. Vidimo istraživanja javnog mnjenja, koja pokazuju da SNS, kao i u drugim delovima Srbije, najbolje stoji u Beogradu, i da po svemu sudeći će to biti ubedljiva pobeda  Srpske napredne stranke. Beograd je najveći grad u Srbiji, tako da su Beogradski izbori posle parlamentarnih najvažniji - rekao je Dragišić.

Jovanović je rekao da su svaki izbori važni, a da kada je reč o Beogradu da su oni važni u simboličkom smislu.

- Ako se setite ranijih priča i razgovora o debatama, koliko je smanjivano i oduzimano nadležnosti u Beogradu u prethodnim godinama, ili decenijama, onda ta priča dobija drugo osvetljenje - naglasio je Jovanović.

- Za nas je važno da se u prazničnom ozračju prihvati postojanje drugog, i da se ispolji malo više tolerancije. Ja mislim da bi u tim porukama mogli da se pronađu i svi politički akteri na našoj političkoj sceni - istakao je Jovanović.

#Antidot

#Donald Tramp

#Izbori

#Milan Jovanović

#Zoran Dragišić

'